LED-valojen kierrättäminen

LEDejä myydään ihmisille ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, niitä ei tarvitse vaihtaa parhaimmillaan kuin kerran kahdessakymmenessä vuodessa. Ledit pienentävät sähkölaskua huomattavasti, esimerkiksi Neste Oil aikoo vaihtaa kaikkien huoltoasemiensa loisteputket ledeihin koska he ovat laskeneet että säästö on noin puolet verrattuna loisteputkiin.
 Pienempi sähkönkulutus houkuttelee, ja miksipä ei, säästyneillä rahoilla voi ostaa jotain muuta tarpeellista. Sähkönkulutuksen vähentyminen tekee myös ympäristölle hyvää, resursseja ei tarvitse laittaa enää yhtä paljoa kotitalouksien valaisemiseen vaan ohjata sitä enemmän esimerkiksi teollisuudelle. Tämä tietysti että kaikki Suomen kotitaloudet vaihtaisivat valaisimet ledeihin.
Ledit ovat siis ympäristöystävällisiä ja niitä voi käyttää reilusti yli kymmenen vuotta kodissa, mutta mitä näille valoille tehdään niiden elinkaaren loppuessa? Sitä tuskin kovinkaan moni ajattelee ostohetkellä, säästö on tärkein ja kaiken voi heittää roskiin kun tuote ei enää toimi. Ledien valmistuksessa käytetään kuitenkin aineita jotka esimerkiksi Isossa-Britanniassa on luokiteltu RoHS-aineita(Restriction of the Use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) sisältävään luokkaan. Näitä aineita ovat muun muassa lyijy, kadmium, PBB, PBDE ja elohopea. Tuoreimmissa tutkimuksissa on huomattu että useimmat ledit sisältävät nikkeliä ja värilliset lisäksi lyijyä ja arsenikkia jotka ovat luonnolle erittäin haitallisia aineita ja voivat vaarantaa eliöiden terveyden. Ledeistä voidaan hankkiutua eroon esimerkiksi erityisillä murskaimilla joilla saadaan talteen valmistuksessa käytettävät lasi- ja alumiiniosat, jotka voidaan käyttää uudelleen useampia kertoja. Lasimurska johdetaan magneettien alle jolloin magneettiset aineet erottuvat murskasta ja loput ei-magneettiset aineet erotellaan puhaltimien avulla pois lasin seasta.
Ledit tulevat valloittamaan maailman ja korvaamaan vanhat valaisukeinot. Jo nyt olisi hyvä miettiä, miten ihmiskunta aikoo hoitaa ympäristölle vaarallisen jätteen kierrättämisen näiden harmittomalta näyttävien tuotteiden elinkaaren loppuessa. Vaikka aikaa on paljon jäljellä ennen kuin ensimmäiset suuret kasat ledejä poistuu käytöstä, on sekin aika oikeastaan jo ovella kolkuttamassa.

Lähteet:

http://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=249 
http://www.ledinside.com/knowledge/2012/7/what_is_led
http://summa.talentum.fi.ezproxy.turkuamk.fi/article/tt/uutiset/120452
http://summa.talentum.fi.ezproxy.turkuamk.fi/article/tt/uutiset/120452

KK